28 maart 2015

Laatste zware blok voor marathon!!!

Ha,

Die vraag- en uitroeptekens zijn omdat ik het niet zeker weet allemaal. (per 1-4 vervangen door uitroeptekens omdat het best goed gaat)

Want, ik heb geen hele lange duurloop 30+ gedaan, en die gaat er ook niet komen. Ik zal het moeten doen met een 28, een 30, en redelijk wat kilometers.

De laatste 11 dagen: zondag dat ik beter was, tot woensdag, 165 km gelopen.
Woensdag waren dan eindelijk de benen weer goed.

Vandaag wilde ik 34k lopen, maar wegens iets gevoelige knieen, en geen tijd, dat niet gedaan.

Vandaag werd een 18k loopband: 5k T13.3, 4k t14.6, 3k T13.3, 5k T14.6.
Ging best goed, hartslagen waren even hoog cq lager dan bij de 30k van drie weken geleden, dus ik ben weer helemaal fit.

De vraag natuurlijk: WAT NU

Het antwoord: ik ga proberen een goed vet blok training te lopen, vanaf vandaag t/m komende woensdag, in totaal 120 of iets meer kilometers. De redenering is: ik ben nu helemaal fris, en als ik een goed zwaar blok training zet, zullen benen ook in marathonvorm komen (een fit lichaam reageert snel en effectief op de aangeboden training). De lange duurloop sla ik over, ik gok er dus op dat 'dat wel goed zit'.

Het vette blok:

  • Vrijdag 18k T13.3-14.6 Done
  • Zaterdag totaal 24k heel rustig 20.8 ochtend 4.2 avond OK
  • Zondag totaal 24k heel rustig 9.5 ochtend (incl kort vlot) avond 14 OK
  • Maandag VIAD test tot max (en nog clinictraining) totaal 16k Dit werd VIAD test met prima waarden (zie onder), en nog 4.5 km clinic training
  • Dinsdag 15k heel rustig Dit werd 16k op 11.5 km/u HF125, voelde als gemakkelijke training
  • Woensdag (geen tijd om te lopen dus rust. Training verplaatst naar de donderdag)
  • Donderdag: 28k loopband vlot met oefenen drinken, hartslagmeting: "marathonsimulatie"

Dan, donderdag weet ik waarschijnlijk wel hoe het er voor staat. Of de benen marathongoed zijn of kortere-afstand-goed.

Voor degenen die zich afvragen of die 28k donderdag niet teveel is: nee dit is niet teveel. Omdat alles opgebouwd is, zal deze 28k niet als een enorme klap aankomen. Mijn benen weten (denk ik) precies hoe ze zo'n training moeten verwerken en ik zal mogelijk zelfs geen spierpijn hebben de dag later. Jazelfs: ik zal vrij hard kunnen gaan, zonder te overbelasten. (heel vroeger, rond 1997, was een dergelijke training ook vaak een sleuteltraining voor de marathon. En, na afloop van zo'n training, wordt veel duidelijk. Moeizaam en spierpijn betekent: misschien geen marathon; Vlot en soepel en vooral snel hersteld, betekent: alles op groen. Maar dit alles, weet ik nu nog niet. Pas donderdagavond is het duidelijk).

Verder: vrijdag weinig, zaterdag 22k ofzo, zondag 10, maandag een 10k vlot, waarbij ik kijk of ik iets sneller dan marathontempo, bijv 40.30, kan lopen zonder problemen. En dan nog 5 rustige/weinig dagen en gaan!!!

Een fijn plan.

POV


ps de viad test: ik kwam tot 17.6km/uur in de laatste herhaling (start op 12.0, en met stapjes van 0.8 tot 17.6). 18.4 had ook wel gekund maar geen risico nemen. Deze grafiek is de eerste dit jaar waarin de 16 km/uur, vrijwel helemaal terug herstelt tot aan het lijntje, dus conclusie: de anaerobe drempel moet wel haast rond de 15.4 km/u liggen. Dit voorspelt een marathontijd van net onder de 3 uur....

1 opmerking:

Edwin zei

Bij toeval kwam ik op je website terecht. Ik was op zoek naar goede opbouwschema's voor een marathon en ben onder de indruk van jouw schema's.

Bedankt voor het delen!