16 september 2017

Nog even over de bitcoin

Waarom Bitcoin waardeloos wordt

In Mei schreef ik een stukje: klik op stukje

Strekking: bitcoin wordt waardeloos.

Ik zal het nog een keer herhalen: de bitcoin wordt waardeloos.

Het probleem op dit moment is het woordje 'coin' in BitCoin. Kennelijk dachten op een bepaald moment een aantal mensen 'hee er staat coin... dus het is geld.... KOPEN!!!!'

En toen liep het uit de hand.

Nogmaals: bitcoin is geen geld. Bitcoin is een spelletje. Het spelletje gaat als volgt: je bedenkt wat programmatuur, iets met publieke en private sleutels, drukt op een of ander knopje en voila: 21 miljoen "dingen" zijn gecreerd.  Deelnemers aan het spel kunnen een private sleutel krijgen en andere deelnemers kunnen hem wat van die "dingen" (tokens) sturen. Die kan hij daarna weer ergens anders heen sturen. 

Nou spannend zeg...

Er zijn nu al wel tweeduizend of meer van die sets tokens gecreerd. Elke set bevat miljoenen tot miljarden tokens.... en maar naar elkaar sturen, heel fijn. 

De grap is nu, dat om onduidelijke reden je die tokens aan anderen niet alleen kunt sturen, maar ook kunt verkopen. Je stuurt dus een token naar persoon X en deze maakt bedrag Y naar jou over. Of je stuurt een token naar persoon X en deze verkoopt het omdat iemand anders bedrag Y naar hem overmaakt als hij het doorstuurt. 

Het is natuurlijk veel handiger om gewoon, als je iets wilt kopen, gewoon het bedrag X over te maken. Bank, creditcard etc. Waarom dat ingewikkelde gedoe van tokens ertussen? Zeg nou zelf... heb je bij betalen problemen het feit dat men dan "weet wie je bent"? 

Enfin... nu mensen nog denken dat het geld is hebben ze nog waarde. Deze manie moet uitwoeden. Allerlei mensen moeten ze kopen en verkopen. Op het laatst hebben we genoeg van dit spelletje, verkopen onze laatste token aan wie ze nog hebben wil en gaan we over tot de orde van de dag. Alle bitcoin prekers zijn dan allang met pek en veren overgoten en naar huis getrapt. 


De voorspelling:
  • Bitcoin stond op 5000, ging razendsnel naar 3000, en veerde toen nog sneller weer op naar 3800. 
  • Speculanten roepen verhalen de wereld in en argeloze mensen gaan "investeren" in "cryptocurrency". En zolang ze eraan verdienen is het slim, dat wel.
  • Bitcoin zal naar laten we zeggen 15000 gaan, dat is gevoelsmatig voor mij de top. 
  • Daarna een verwoestende daling naar 1000 ofzo. Deze daling is zo groot dat er een heleboel slachtoffers vallen: mensen die hun huis hebben verkocht om alles in bitcoins te steken. 
  • Dan bedenkt iemand een briljante andere manier om anonieme snelle betalingen te doen waardoor bitcoin overbodig wordt. Deze manier moet simpel te bedenken zijn... alles is er, netwerken, technologie, 3rd parties om geld te stallen, betaling in seconden is simpel.
  • Bitcoin en alle andere muntenbagger verliest zijn laatste bestaansrecht en zal waardeloos worden. Maar dit zal pas gebeuren als niemand er meer in gelooft (met andere woorden: pas als het hele bos is platgebrand kan er geen brand meer ontstaan). 
... nou we gaan het zien. 
... nu ff snel op bittrex inloggen om mijn portefeuille te bekijken:

77700 siacoin: je zou er data opslag in de cloud mee kunnen doen... waardeloos spul 
80 stratis: iets met programmeren of... ach ik weet het niet
200 komodo: een 'munt' waarmee je iets kan koppelen met andere munten ofzo
38 civic: iets met beveiliging. Klinkt goed. Zal vast stijgen.


POV


ps. samenvattend: bitcoin wordt waardeloos (net als al zijn broertjes en zusjes). De onderliggende technologie (blockchain) wordt belangrijk. Voor betalingen wordt een ander en sluitend en ook voor criminelen te gebruiken systeem bedacht (eventuel met een (gratis) coinmechanisme). Het is een fase in de ontwikkeling der mensheid.

ps2... het probleem, het centrale probleem, met bitcoin is het volgende: bitcoin/blockchain is een technologie om het gezamenlijk eens te blijven over transacties. Leuk. MAAR: sommige mensen denken opeens dat het een 'hypermoderne technologie is' die 'alles zal veroveren'. Fout. Het is gewoon een beperkte, vrij trage, wat omslachtige technologie. Leuk als speeltje en goh ja je kan transacties doen. Maar de cruciale denkfout is te denken dat je met een hamer ook schroeven kan draaien of ingewikkelde technische handelingen kan uitvoeren. Welnee! Wil je bijvoorbeeld geld snel sturen, bedenk dan gewoon de bijbehorende (passende!) technologie, iets met een centrale database en eenvoudige doeltreffende snelle verificatiemechanismen. Supersnel, eenvoudig, gemakkelijk. Wil je schroeven bedenk een schroevendraaier, neem geen super geavanceerde hamer.

Maar zolang mensen dit niet inzien zal de bitcoin blijven stijgen. Nouja... er zijn belangrijker dingen

Geen opmerkingen: