25 maart 2018

Het grote voordeel van marathontraining

De marathontraining

Zaterdag liep ik 34.6 kilometer, mijn langste duurloop.

Eerst 600 meter inlopen, daarna:
  • 25 kilometer in 1.58.50, met hartslag 140 ongeveer. Het voelde redelijk gemakkelijk maar ik was nog wel wat moe van de vorige week dinsdag. Dus geen superbenen.
  • Daarna ff naar huis, wat sportdrank drinken (ik gebruik altijd AA drink, dat mag officieel wel niet omdat het bedoeld is voor After Activity, maar het werkt bij mij uitstekend).
  • Daarna was bedoeling 6 km wat vlotter, om marathon omstandigheden in mijn benen na te bootsen. En dat lukte prima: ik bleek best moe te zijn. Ik liep zo'n 5x1000 met telkens een korte pauze in ca 4.20. Benen behoorlijk leeg....

Ook het hoofd was leeg: ik werd duizelig op sommige momenten. En ik dacht: waar ben ik mee bezig, moet ik, als 54 jarige man, me niet met andere dingen bezighouden? Maar ik besefte dat dat soort gedachten niet van MIJ komen maar van 'de maatschappij'. Ik liep mezelf te veroordelen. Niet doen.

Na afloop was ik heel tevreden. De marathontraining, hoewel misschien niet leidend tot een sub drie uur, heeft me nu al veel gebracht: een heel brede basis waarop ik zeker en vast eindelijk eens wat goede tijden kan lopen (bijv 19.00 / 39.30 / 1.25.30, of een 1000'je in 3.10 ofzo).

Wat nu? Hoe verder? 

Nog twee weken tot Rotterdam.

De komende week: ik moet nog één bouwsteentje aanbrengen in het marathon huis: een 18 km vlotte duurloop, om heel snel en effectief te wennen aan marathontempo. Ik zou 4.12 a 4.22 per kilometer moeten kunnen lopen over die 18 kilometer. Dit wil ik donderdag of vrijdag doen. Zonnetje, weinig wind.....

Als hier 4.12 uit komt (wat ik niet verwacht, maar wieweet, als ik helemaal herstel van alle trainingen) dan is sub 3 alsnog mogelijk. Een 4.22 zou leiden tot een 3.08 ongeveer.

In het gunstigste geval zou ik nog flink verbeteren door de training van gisteren en door die 18k, en zou ik alsnog in 3 uur vorm komen, maar het lijkt me sterk.

Anyway, we zullen zien.

POV

ps... maandag had ik een dubbel gevoel.

Ik trainde: fietstrainer op wattage 50 minuten, ging erg goed. Daarna nog 5 km loopband. Benen leken eigenlijk al helemaal hersteld van de training van zaterdag.

Wat gaat het toch goed!

Maar... tegelijkertijd gaat het niet met iedereen goed. Ik heb natuurlijk ongelofelijke mazzel dat ik gewoon kan hardlopen en verder geen fysieke klachten of problemen ken... anderen hebben door allerlei pech dat voorrecht niet. Daarom kon ik vandaag niet echt heel blij en tevreden trainen. Raar... je loopt op de loopband met heel goede benen maar tegelijkertijd....


1 opmerking:

De Skuorre zei

Ik liep zaterdag in Diever out of the blue 3u06. Zomaar zonder specifieke training momenteel. Gewoon lekker wat bezig zijn. De conditie is gewoon goed weet ik. Heerlijk zoiets dan.