23 november 2012

Conflicterende zenuwstelsels.

Beetje rare titel, maar wat ik bedoel is het volgende:

Het Menschelijk zenuwstelsel is 'op te delen' in het Sympatische en het Parasympatische deel. Eigenlijk omvat het meer dan alleen zenuwen, ook (stress-)hormomen spelen een rol.

Sympatisch = Aktiverend. Voor 100 meter sprint, en voor sport in het algemeen, wordt dit deel aangesproken. Hartslag omhoog, adrenaline hoog, pijn wordt onderdrukt, je komt in vecht of vlucht toestand terecht.

Parasympatisch = Rust. Wanneer de stress voorbij is gaat de hartslag omlaag, adrenaline verdwijnt, hiervoor in de plaats komen groeihormonen, opbouw van spieren, kortom herstel.

Als je hard traint en goed rust houden deze twee elkaar in evenwicht. Kracht en snelheid worden beter, en de rust is ook kwalitatief goed.
Soms ontstaat er een onbalans, die zich kan uiten in overtrainingsverschijnselen. Als je teveel 'hard traint' kom je niet tot rust, er is continu adrenaline, hartslag blijft hoog, herstel wordt verstoord, en geleidelijk breek je jezelf af. Dit gebeurt vaak als je 'teveel mentaliteit' hebt, of als je vergeet goed te rusten en eten. Uit deze hoek komt ook het advies 'Hard-Easy': na een dag hard trainen een dag rustig trainen. Deze variant wordt 'sympatische overtraining' genoemd.
Soms, als je lange tijd achter elkaar vrij hard traint en te weinig rust, kan er ook een soort uitputting optreden waarbij hartslag juist laag blijft, je kan niet meer sprinten, er is geen energie, en je sleept je door de dagelijkse trainingen. Alles lijkt okee want hartslag is lekker laag en er is een soort kalmte (die door gebrek aan energie komt)... dit wordt
wel 'parasympatische overtraining' genoemd.

Maar dit is allemaal natuurlijk theorie... je moet er niet teveel bij nadenken. Elke onbalans herstelt zichzelf in principe (als je moe bent en je voelt je niet lekker, dan heb je geen zin om hard te trainen, als je je leeg en moe voelt ga je een dagje rusten en goed eten etc etc etc etc etc).

Ik schrijf dit omdat ik in een mini conflictje zit: morgen de Cross Norg lopen of een rustige duurloop. Cross betekent Sympatische inspanning, en ik voel me al zo gestresst. Duurloop betekent Parasympatische inspanning, zou beter zijn. Maar misschien minder leuk. Hmm....

POV

Geen opmerkingen: