06 september 2014

Hartproblemen: Aflevering 2

Dit wordt vermoedelijk een continuing story...

Vanochtend naar cardio afdeling martini groningen. Ik mocht plaatsnemen in een wachtkamer vol mensen die zo te zien niet zo 'in vorm' waren. Daarna zoals afgesproken de echo.

Op zij liggen, wat gel op mijn borstkas en er werden filmpjes en geluidsopnamen gemaakt. Ik mag ze opvragen van de wet, dus zal ik doen. Daarna werd ik weer naar buiten gestuurd en moest ik weer gaan zitten. Een paar minuten later: nog een keer een ECG maken. Zie hieronder.


Een ECG bestaat vaak uit 12 verschillende grafieken, ook wel 'leads' genoemd: I, II, III, aVR, aVL, aVF, V1 t/m V6. Het topje net rechts van de grote uitslag (ten tijden van 'de hartslag') op elke grafiek is de T-wave. Deze moet het liefst wat omhoog punten. Maar in aVF, III, V5, V6, is het topje bij mij naar beneden gekeerd.

Weer een paar minuten later werd ik binnengeroepn voor De Diagnose. Deze is als volgt:
  • Ik heb een sporthart: LVH, ofwel Linker Ventrikel Hypertrofie. De wand van de linker ventrikel (hartkamer) is 12 mm dik en valt in de categorie 'bescheiden sporthart'.
  • De afwijkingen op bovenstaande ECG zijn 'zeer waarschijnlijk' te verklaren uit de dikte van de wand (ofwel: dikte van spierwand), omdat de electrische stroom er wat langer over doet om door die wand te gaan en opgemerkt te worden door het ECG.
  • Er zijn (voorzover ik hoorde) geen afwijkingen gezien op de echo, kleppen doen het goed, rechterhartkamer okee, linker dus iets verdikte wand. 

Op dit punt verwachtte ik eigenlijk de mededeling: okee, sporthart, alles okee, fijn, ga maar naar huis lekker sporten.

Maar niets was minder waar... er werden nog wat vragen gesteld, en uiteindelijk "we willen een MRI scan maken om beter te kunnen kijken en uit te sluiten of er fibrose in het hart optreedt die de ECG en dikte van de hartspier kan verklaren". En "we willen dat u over twee jaar nog een keer terugkomt en als de dikte dan groter is dan is het aan te raden de sportactiviteiten te verminderen".

Ik argumenteerde uiteraard dat ik al 33 jaar sport en dat ik vroeger ook al een sporthart had en dat 12 mm nou niet echt iets is om je zorgen over te maken (ik weet dat sommige wielrenners op 15 mm komen). Maar ze zei toen iets als 'meten is weten' en ja.... ik pareerde met het woord 'overmedicalisering' en zij weer 'better safe then sorry'. En ik gaf me gewonnen. Okee goed, MRI, fijn.

Zucht..... wat is dit voor gedoe.

Want eenmaal thuis heb ik de zaak uiteraard even gegoogled, en ik vermoed dat ik weet waarom men een MRI van het hart wil. Want men denkt bij ECG afwijkingen en verdikte spierwand aan een gevaarlijke afwijking genaamd Hypertrofische Cardio Myopathie. En bij die afwijking hoort fibrose in het hart.
Wat de arts m.i. voor het gemak even over het hoofd heeft gezien is dat als een patient HCM heeft, dit vaak, zeker bij intensieve sportbeoefening, al veel eerder in de vorm van klachten omhoogkomt, en, belangrijk, dat een patient met HCM, geen erg hoge VO2Max kan halen.

En laat ik dat laatste nu nou wel hebben: VO2Max 62 plus hoge anaerobe drempel, sluit praktisch uit dat ik 'HCM zou hebben' (een willekeurige quote: The HCM patients exhibited significantly lower VO2max, anaerobic threshold (AT) in both absolute terms (ATVO2) and as a percentage of VO2max (AT%VO2max), and oxygen-pulse (O2-pulse) compared with triathletes and normal controls. Elite triathletes exhibited significantly increased VO2max, %VO2max, ATVO2, AT%VO2max and O2-pulse compared with controls. ) 

Ook is er het volgende plaatje:


waarin: mijn LV wall is 12 mm waardoor ik aan de linkerkant val. Ook heb ik geen arrhytmias (ventrikelfibrilleren etc). Wel 'abnormal ECG' met negatieve T waves, dit wijst ook op de linkerkant.

Dus.

Vermoedelijk wil de cardioloog graag zijn MRI apparaat benutten, voor wat zinloze verdere diagnostiek. Op dit moment, na de google-actie, heb ik hier geen zin in en ik zal dan ook met de huisarts overleggen wat te doen.

Mocht ik wel met de MRI doorgaan dan komen er trajecten in beeld zoals het gedwongen 12 weken stoppen met sporten om te kijken of dan de hartwand dunner wordt. Zo ja-> niets aan de hand je mag weer sporten, zonee-> HCM. En in dat soort trajecten heb ik natuurlijk geen zin.

Later meer, een aflevering 3 zit er vast wel in

POV

Training: vrijdag 16k langzaam, zaterdag 23k inclusief een kilometer of 6 op vlot tempo. Bij 4.10 per km HF148, bij 4.30 per km HF142, is prima.
Zondagochtend training geven en 10k, ook een paar minuutjes op 15-16 km/u meegerend. In de avond nog 20 kilometer, daar viel de lage hartslag op bij de tempo's. Gemiddeld 5.15 per km, maar sommige kilometers in 4.45 met HF130 wat ultra laag is.


Geen opmerkingen: